Sokowirówki – jak w kilka minut przygotować zdrowy sok pełen witamin?

sokowirówka

Sokowirówka to jeden z tych sprzętów, które doskonale sprawdzą się w kuchni każdego miłośnika zdrowego jedzenia. Domowe, świeżo wyciskane soki doskonale sprawdzają się jednakowo jako dodatek do śniadania czy obiadu, ale także jako ciekawy pomysł na drugie śniadanie. Dzięki sokowirówce można przygotować je w bardzo prosty i szybki sposób, dzięki czemu zaoszczędzamy sporą ilość czasu. Jak wybrać odpowiednią sokowirówkę? Jakie soki warto przygotować przy użyciu sokowirówki? Oto kilka sprawdzonych wskazówek i ciekawych faktów.

Soki pełne witamin – czyli jakie warzywa i owoce wrzucić do sokowirówki?

sokowirówka

Dobrej jakości sokowirówka potrafi wycisnąć sok nawet z bardzo twardych warzyw i owoców. Podczas tworzenia zdrowych soków warto stawiać na zróżnicowane produkty, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi cały szereg różnych witamin i składników odżywczych. Marchew, buraki, jabłka, pomarańcze, mandarynki czy cytryny – mieszaj dowolnie i stwórz doskonałą mieszankę dla oczu, skóry, włosów i paznokci przy pomocy sokowirówki.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sokowirówki?

Wśród sklepowych półek znaleźć można wiele przeróżnych, tańszych i droższych sokowirówek. Aby mieć jednak pewność, że sprzęt, który kupimy, będzie nam służył przez długi czas, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych faktów i cech. Ważne jest, aby sokowirówka posiadała w miarę dużą moc – dzięki temu łatwo poradzi sobie nawet z bardzo twardymi owocami i nie zepsuje się już po wyciśnięciu soku z kilku owoców. Dodatkowo dobrze jest wybierać kompaktowe sokowirówki, z których łatwo nam będzie regularnie korzystać i które nie będą zajmowały zbyt dużo miejsca na kuchennym blacie.