Czym cechuje się francuski nóż Laguiole?

laguiole-noz-15cm

Francuski nóż Laguiole to synonim jakości oraz prestiżu. Cechuje się bardzo wysoką jakością wykonania. Tego typu noże są pożądane nie tylko przez szefów kuchni na całym świecie, ale również przez amatorów, dla których gotowanie jest prawdziwą pasją.

Jakie cechy wyróżniają francuskie noże Laguiole?

Jak wspomniano powyżej, francuski nóż Laguiole utożsamiany jest z wysoką jakością. Noże te mogą mieć charakter kolekcjonerskich. Wówczas cechują się one najwyższą jakością i są wykonywane przez rzemieślników specjalizujących się w tej wąskiej profesji. Noże mogą być również produkowane w fabrykach na zdecydowanie większą skalę. Tego typu produkty są tańsze i bardziej przystępne dla klientów lecz nadal cechuje je bardzo wysoka jakość wykonania. Ceny noży zwykle rozpoczynają się od kilkudziesięciu euro i oferty sprzedaży poniżej tej ceny powinny wzbudzić niepokój. Należy bowiem pamiętać o tym, że w tym przypadku wygórowana cena idzie w parze z nieprzeciętną jakością.

Na co należy zwracać uwagę wybierając noże do codziennego użytku?

W sprzedaży dostępne są bardzo drogie i unikalne modele noży. Są one zwykle bogato zdobione i wykonywane z dbałością o nawet najdrobniejszy szczegół. Ponadto klienci mogą decydować się również na bardziej dostępne modele noży, które z powodzeniem mogą stosować na co dzień. W tym przypadku powinni oni wybierać noże z matowym wykończeniem. Modele błyszczące są co prawda bardzo efektowne, lecz nieco mniej praktyczne. Na ostrzu noża oraz bolsterach bardzo szybko pojawiają się bowiem odciski palców. Nie należy się również obawiać, że tego typu noże będą cechować się niższą jakością. Dla przykładu dostępny w sprzedaży francuski nóż Laguiole szefa kuchni wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Posiada on uchwyt, który wykonany został z drzewa oliwnego. Ostrze oraz uchwyt noża cechuje bardzo długa żywotność, oraz niezwykła wygoda i precyzja użytkowania.