Blacha do pieczenia- z powłoką ceramiczną czy teflonową?

Blachy do pieczenia wydają się być niezbędnym dodatkiem do każdej kuchni. Doskonale wiedzą o tym przede wszystkim gospodynie domowe, które chętnie poświęcają czas na przygotowania smakowitych wypieków. Okazuje się jednak, że blachy do pieczenia mogą być wyjątkowo różnorodne. Część z nich może być bowiem pokryta powłoką teflonową, a część z nich z kolei pokryta powłoką ceramiczną. Wobec tego gospodynie domowe mogą się dość mocno zastanawiać odnośnie tego, które z tych blach rzeczywiście dobrze będzie wybrać. Na jakie więc warto się zdecydować?

Blachy do pieczenia z powłoką ceramiczna- jakie są ich największe zalety?

blacha do pieczenia

Blacha do pieczenia z powłoką ceramiczną z pewnością dla wielu gospodyń domowych okaże się blachą wymarzoną. Wynika to przede wszystkim z faktu, że powłoka ceramiczna skutecznie chroni nasze wypieki przed przywieraniem i z całą pewnością okaże się jednym z najlepszych wyborów. Nie da się również zapomnieć o tym, że w przypadku blachy do pieczenia z powłoką ceramiczną, mówimy także o blachach do pieczenia, która z pewnością przetrwają długie lata. Wynika to z faktu, że powłoka ceramiczna charakteryzuje się ponadprzeciętną wytrzymałością na wszelakie uszkodzenia, zadrapania i inne uszkodzenia mechaniczne. Warto jednak zauważyć, że taka blacha do pieczenia (dostępna tutaj) będzie również cechowała się o wiele wyższą ceną, niż może się nam to w pierwszej kolejności wydawać. Jednocześnie z racji tego, że posłuży ona przez lata, to z pewnością warto w nią zainwestować.

Blacha do pieczenia z powłoką teflonową- czy warto ją kupić?

Blacha do pieczenia może być również pokryta powłoką teflonową. Jest to znacznie tańszy model, który bez większych problemów dostaniemy w każdym sklepie. Teflon również skutecznie zapobiegnie przywieraniu naszych wypieków. Niemniej jednak trzeba liczyć się również z tym, że powłoka teflonowa jest dość delikatna, a co za tym idzie z taką blachą trzeba będzie się obchodzić wyjątkowo delikatnie. W przeciwnym razie zaryzykujemy uszkodzeniem powłoki, która szybko straci swoje parametry.