Kwiaty jadalne na tort – czym ozdobić wypiek?

Dobry tort powinien być nie tylko smaczny, ale też dobrze się prezentować. Istnieje wiele sposobów na ozdobienie tortu, a także wiele produktów, które można wykorzystać do udekorowania wypieków. Jednym z takich produktów są kwiaty jadalne.

Jadalne kwiatki – jakimi gatunkami można udekorować tort?

 Jadalne kwiatki to ciekawy i oryginalny pomysł na dekorację tortu. Lista gatunków, które są jadalne jest dość długa i znajdują się na niej między innymi:

  • róże,
  • lawenda,
  • frezje,
  • fiołki,
  • bratki

Powyższa lista obejmuje kwiaty jadalne na tort, które faktycznie są kwiatami. Istnieją jednak również kwiaty drzew, krzewów, ziół i warzyw, które również są jadalne. Do kwiatów jadalnych tego typu zalicza się między innymi kwiaty:

  • akacji,
  • gruszy,
  • jabłoni,
  • czarnego bzu,
  • czosnku,
  • fasolki szparagowej,
  • cukinii,
  • dyni,
  • zielonego groszku

Kwiaty świeże lub suszone

Chcąc udekorować tort jadalnymi kwiatkami, można zdecydować się na kwiaty żywe lub suszone. W przypadku kwiatów jadalnych na tort żywych, należy pamiętać o tym, żeby udekorować nimi wypiek odpowiednio późno. Dzięki temu ma się gwarancję, że ozdoby będą wyglądać świeżo i zachwycająco. 

Dla uzyskania najlepszych efektów, należy używać świeżych, dobrej jakości kwiatów, kupowanych od sprawdzonych hurtowni lub zaufanych florystów. Decydując się na dekorowanie tortu kwiatami, dobrze jest pamiętać, że jest to dość wyrazisty dodatek, co oznacza, że nie należy przesadzać z jego ilością. Zbyt dużo kwiatów przytłoczy wypiek i sprawi, że będzie on wyglądać ciężko i kiczowato. 

Jadalne kwiatki dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/jadalne-kwiaty