Prowadzenie własnej pizzerii nie jest łatwym zadaniem. W celu czerpania zysków nie wystarczy posiadać lokalu w dobrej lokalizacji. Najistotniejsze jest to, aby podawana pizza była aromatyczna, chrupiąca oraz aby smakowała wyśmienicie. Warto zatem zainwestować w odpowiedni gastronomiczny piec do pizzy.
Profesjonalne piece do pizzy w bogatej ofercie
Dziś na rynku wybór pieców służących do pieczenia pizzy jest bardzo duży. Decyzja, jaki wybrać powinna w dużej mierze być uzależniona od charakteru lokalu oraz natężenia ruchu.
Dostępne w poszczególnych sklepach urządzenia służące do wypiekania pizzy różnią się pomiędzy sobą także rodzajem zasilania. Wyróżnia się:
– piece opalane drewnem
– piece gazowe
– piece elektryczne
Urządzenia opalane drewnem to swego rodzaju powrót do korzeni. Po raz pierwszy były one wykorzystywane we włoskich pizzeriach, a dokładniej w Neapolu. Piece te są dedykowane dla tych właścicieli pizzerii, którzy pragną serwować swym gościom wyjątkowo chrupie oraz pyszne ciasto.
Piece gazowe stanowią dobre rozwiązanie dla właścicieli tych pizzerii, którzy dopiero rozpoczęli przygodę z własnym biznesem i chcą redukować koszty. Co prawda urządzenia te są dość drogie, ale koszty szybko się zwracają, bowiem wypiek pizzy w takim urządzeniu jest bardzo ekonomiczny.
Z kolei piece elektryczne są raczej polecane dla prywatnych amatorów pieczenia pizzy. Urządzenia te nie sprawdzają się podczas przygotowywania profesjonalnych pizz, a korzystanie z nich jest drogie.
Piece do pizzy dostosowane do potrzeb pizzerii
Wybór pieca do pizzy powinien być zawsze uzależniony od potrzeb lokalu. Warto zawsze zwrócić szczególną uwagę na aspekty takie jak:
– dostępna przestrzeń użytkowa – w pizzeriach o niewielkich rozmiarach nie można pozwolić sobie na urządzenie o dużych gabarytach
– liczba pizz wypiekanych na godzinę – przed zakupem pieca warto zawsze oszacować liczbę gości, które to będą odwiedzały lokal w ciągu dnia
– komfort podczas eksploatacji – każdy pracownik powinien umieć dobrze obsługiwać piec, zatem warto zawsze postawić na standardowe oraz łatwe w obsłudze urządzenie.